ΗΛΙΑΣ ΜΙΜΗΓΙΑΝΝΗΣ:Δημοτικός συνδυασμός με κεντρικό σύνθημα «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΗΛΙΑΣ ΜΙΜΗΓΙΑΝΝΗΣ:Δημοτικός  συνδυασμός με κεντρικό  σύνθημα «ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ»

Τις θέσεις τους για μια «διαφορετική δημοτική εξουσία μ’ένα Ενωτικό Τοπικό Κίνημα και σύνθημα το αγωνιστικό “Συμμετέχω”» παρουσίασε ο κ. Ηλίας Μιμηγιάννης, την περασμένη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Γαλατσίου, λίγους μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου του 2019. Σε μια σύντομη περίληψη, τα όσα ανέφερε ο κ. Μιμηγιάννης μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

ο γενικότερο ζητούμενο μετά τη συμφορά των τελευταίων χρόνων είναι η Ανόρθωση της χώρας μας κάτω από δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε και όπως αφαίνεται θα βιώνουμε για αρκετό χρονικό διάστημα. Όλοι δε συμφωνούν ότι αυτή η Ανόρθωση της χώρας εξαρτάται από την Ανασυγκρότηση του κράτους. Η Ανασυγκρότηση του κράτους στα σημερινά δεδομένα απαιτεί χρόνο και οπωσδήποτε είναι αναγκαίο το σημερινό Συγκεντρωτικό κράτος να παραχωρήσει τη θέση του σ’ένα Αποκεντρωμένο κράτος, θέση που υποστηρίζω εδώ και πολλά χρόνια.
Δεδομένου ότι για το περιεχόμενο ενός Δυναμικού Δήμου καθώς και για τη λειτουργίας μιας Διαφορετικής Δημοτικής εξουσίας έχω αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, σ’αυτή τη σύντομη περιγραφή θα περιοριστώ σε συγκεκριμένα ζητήματα της Δημοτικής Πραγματικότητας, αρχίζοντας από τη Σημερινή Δημοτική Αρχή.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Η Σημερινή Δημοτική Αρχή τα θεσμικά ζητήματα τα θεωρεί υπόθεση άλλων γι’αυτό και για τα ζητήματα αυτά είναι τελείως άφωνη. Τα μεγάλα τοπικά προβλήματα απλά τα ψελλίζει ανάλογα με την περίπτωση και το μόνο επίτευγμα που επικαλείται είναι η καθαριότητα, η οποία είναι απλώς υποφερτή και στα ίδια σχεδόν επίπεδα με προηγούμενες περιόδους.
Στ’άλλα μεγάλα τοπικά προβλήματα έδειξε πλήρη αδιαφορία ή έχει πλήρη ανικανότητα. Σύρθηκε σε σχέση με το Παλαί και προεκλογικά τώρα θυμάται και την Δημοτική Συγκοινωνία.
Δυο λόγια για το Παλαί. Γι’αυτό το μεγάλο θέμα, η Σημερινή Διοίκηση δεν παρουσίασε καμία συγκεκριμένη και σταθερή πολιτική. Αλλά μετακινείται από θέση σε θέση μ’ένα πολιτικάντικο τρόπο. Δεν αντέδρασε αγωνιστικά στην παραχώρηση της κυριότητας. Συνέβαλε στη σαλαμοποίηση. Ανέχτηκε το μεγάλο τμήμα του Παλαί να δοθεί στον ΣΚΑΪ και σ’άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας ως αντίδωρο ένα μικρό χώρο χρήσης και μάλιστα με ενοίκιο.
Η δε σχετική σύμβαση προβλέπει εκτός των άλλων ότι μπορεί να ακυρωθεί σ’όποιο χρονικό διάστημα βρεθεί ιδιώτης αγοραστής, χωρίς καμία νομική κατοχύρωση.
Όσον αφορά τη Δημοτική Συγκοινωνία, ξαναπαίζεται το ίδιο πελατειακό έργο. Λίγους μήνες πριν από τις Δημοτικές Εκλογές δρομολογείται ένα Λεωφορείο και μετά τις εκλογές σταματάει. Το ίδιο έκανε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Είναι μια συνταγή δοκιμασμένη. Όπως δοκιμασμένη συνταγή είναι η διάνοιξη δρόμων και η επανάληψη πελατειακών υποσχέσεων.
Αυτά τα λίγα για τώρα σε σχέση με την Σημερινή Δημοτική Αρχή, η οποία απογοήτευσε πλήρως τους νέους και συνολικά διακρίνεται από ένα περίσσιο πολιτικαντισμό, που στο βάθος κρύβει έναν μουλωχτό και επιτηδευμένο αυταρχισμό.
Όσο δε έχουμε τη Σημερινή Κατάσταση, θα έχουμε επίσης τα ίδια. Πάλι τα ίδια και ξανά τα ίδια. Γι’αυτό υπάρχει τοπική ιστορική ανάγκη για ένα Ενωτικό Τοπικό Κίνημα.

ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ
ΤΟΠΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Το Ενωτικό Τοπικό Κίνημα πρέπει να διαμορφωθεί και να στηριχθεί από τις πρωτοπορίες τριών Κοινωνικών Επιπέδων:
1. Οι Πρωτοπορίες Συνολικά της Γαλατσιώτικης Κοινωνίας
Αυτές οι Πρωτοπορίες μπορούν να συμπεριλάβουν:
– τους Προβληματισμένους και Δημιουργικούς Πολίτες
– τους Νέους της Συμμετοχής και όχι της Αποχής
– τους Επαγγελματίες και Επιστήμονες που αγαπούν το Γαλάτσι ως περιοχή τους και όχι ως λάφυρο πελατείας και συμφερόντων.
– τους Συμμετέχοντες σε εθνικοτοπικά Σωματεία για να συμβάλλουν στη διαμόρφωση Γαλατσιώτικης Συνείδησης και
– τους Εργαζόμενους του Γαλατσίου δεδεμένου ότι το Γαλάτσι είναι η πόλη των εργαζόμενων.
2. Οι Πρωτοπορίες της βάσης των πολιτικών φορέων που διακηρύσσουν μια Ακηδεμόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι φανερό ότι στις προσεχείς Βουλευτικές Εκλογές θα υπάρξει ανεξέλεγκτος φανατισμός και απροσδιόριστη πόλωση. Επειδή όμως οι προσεχείς Δημοτικές Εκλογές, αν δεν γίνουν μαζί με τις εθνικές, θα γίνουν σε κοντινό χρονικό διάστημα, είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστούν κι αυτές από αυτό το κλίμα.
Σ’αυτό το πολιτικό κλίμα και το απροσδιόριστο πολιτικό μίσος, όσοι θέλουμε να συγκροτήσουμε ένα Ενωτικό Τοπικό Κίνημα πρέπει να πούμε ένα Όχι και ένα Ναι. Όχι στις αστήριχτες αντιπαραθέσεις. Όχι στις απολίτικες κοκορομαχίες. Όχι στην κοινωνική αποσύνθεση.
Αντίθετα να πούμε Ναι στον διάλογο, ναι στην συνείδηση. Ναι στις συνεργασίες και στις κοινωνικές συσπειρώσεις.
Την κοινωνική όμως ορμή και τη γνήσια Δημοτική Συνείδηση για μια άλλη Δημοτική Πορεία μορεί να την δώσουν οι πρωτοπορίες των τοπικών κινημάτων.
3. Οι πρωτοπορίες των Τοπικών Κινημάτων
Για να παίξουν αυτό το ρόλο τα διάφορα κινήματα του Γαλατσίου και κύρια τα πιο δυναμικά, πρέπει να αποστασιοποιηθούν από την ιδιοκτησιακή αντίληψη ότι μόνον αυτά κατέχουν την Αλήθεια και μόνη την Αλήθεια. Ν’απαλλαγούν από σεχταρισμούς και διαιρέσεις και να πιστέψουν στην Αναγκαιότητα Ευρύτερων Συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο.
Εφόσον συγκροτηθεί το παραπάνω Ενωτικό Τοπικό Κίνημα, μπορεί να διαμορφωθεί ένα Πλειοψηφικό Κοινωνικό Ρεύμα. Γιατί η Γαλατσιώτικη κοινωνία θέλει να απαλλαγεί από τη Σημερινή Κατάσταση. Αρκεί να της δοθεί το Διαφορετικό. Μπορούμε αρκεί να συσπειρωθούμε. Μπορούμε αρκεί να αγωνιστούμε. Μπορούμε αρκεί να παρουσιάσουμε μια εναλλακτική πρόταση Νίκης. Σ’αυτή δε την προσπάθεια σημαντικός είναι και ο ρόλος των Προσώπων.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τα Πρόσωπα – όλοι νομίζω το πιστεύουν – ότι παίζουν τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο στη διαμόρφωση και κύρια στην υλοποίηση της πολιτικής. Σε τοπικό δε επίπεδο το πρόσωπο του υποψηφίου δημάρχου είναι το «Σήμα Κατατεθέν» για την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου βάσει του σημερινού νομοθετικού πλαισίου. Γιατί με βάση το νόμο της Απλής Αναλογικής, η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι εκρηκτικά πολυφωνική και αν ο εκλεγείς δήμαρχος δεν έχει ισχυρή και πολύπλευρα αποδεκτή προσωπικότητα, τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματίζεται κάθε φορά η απαραίτητη πλειοψηφία.
Στο Γαλάτσι όλοι γνωριζόμαστε και γνωρίζουμε πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις, γι’αυτό και πιστεύω ότι αυτή τη φορά δεν θα γίνουν λάθος επιλογές και τώρα θα μου επιτρέψετε, δεδομένου ότι άρχισε ουσιαστικά η προεκλογική περίοδος ν’αναφερθώ και επί προσωπικού.

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Φυσικό είναι ενόψει των Δημοτικών Εκλογών, πολλοί φίλοι και φίλες να με ρωτούν αν θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές και φυσικά δική μου υποχρέωση είναι ν’απαντήσω σχετικά.
Πριν απαντήσω σ’αυτό το ερώτημα, επιτρέψτε μου ν’απαντήσω σ’ένα ερώτημα που εκπέμπεται από κάποιες πλευρές ότι «ο Ηλίας είναι υπέρ της θεωρίας και όχι της πράξης». Και ερωτώ:
Είναι θεωρία ή πράξη η Συμμετοχή στην πρώτη 25μελή ομάδα που με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Βασίλη Παπαδιονυσίου καταλάβαμε το Άλσος Βέικου που έγινε στη συνέχεια ένας Μεγάλος Περιβαλλοντικός Πνεύμονας όχι μόνο για το Γαλάτσι αλλά για ολόκληρο το λεκανοπέδιο;
Είναι θεωρία ή πράξη η πρωταγωνιστική παρουσία σε Δημοτικές Κινήσεις και πρωτοβουλίες Πολιτών για τοπικά ζητήματα όπως το Κέντρο Πόλης, οι ακάλυπτοι χώροι, οι χρήσεις γης, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, το ΙΚΑ, η Δημοτική Συγκοινωνία κλπ;
Είναι θεωρία ή πράξη όταν από τις ερασιτεχνικές τοπικές εφημερίδες «Δημοκρατικό Γαλάτσι» και «Δημοκρατική Αλλαγή» δώσαμε με πάθος κάποιοι την Αγωνιστική Μάχη για τους θερινούς κινηματογράφους «Αλέξανδρο» και «Ζαΐρα» αλλά και για πολλά άλλα θέματα;
Είναι θεωρία ή πράξη να είσαι ένας εκ των δύο – ο άλλος ήταν ο Μπάμπης Ασφής – που καταψηφίσαμε να παραχωρηθεί ο χώρος του Παλαί για Ολυμπιακό Ακίνητο, όχι γιατί προβλέπαμε ότι θα έρθει αυτή η κρίση και θα το πάρει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά γιατί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διαισθανόμαστε ότι δεν θα μείνει στο Δήμο αλλά θα το διεκδικήσουν αδίστακτα τα διάφορα ιδιωτικά συμφέροντα;
Είναι θεωρία ή πράξη που στην ολιγόχρονη θητεία μου ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έφερα προς ψήφιση ένα Δημοκρατικό και Προοδευτικό Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που προέβλεπε τη λειτουργία διαφόρων δημοτικών επιτροπών, οι οποίες στη συνέχεια άλλες λειτούργησαν και άλλες όχι και που προέβλεπε συμμετοχή σ’αυτές και των άλλων παρατάξεων αλλά και πολιτών με ειδικές γνώσεις σε σημαντικά ζητήματα;
Είναι θεωρία ή πράξη όταν αγωνίζεσαι, μοναχικά μπορώ να πω, για την θεσμοθέτηση των περιβόητων Συνοικιακών Συμβουλίων που πολλοί τώρα θυμούναι αλλά ακόμα δεν τα εφαρμόζουν;
Σ’όλα αυτά τα ερωτήματα, ας απαντήσουν οι Δημότες, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, και τώρα έρχομαι ν’απαντήσω στο ερώτημα αν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές.
Είναι γνωστό το Διαχρονικό Ενδιαφέρον μου να πρωταγωνιστήσω σ’αυτή την προσπάθεια ανάμεσα, όμως, στο ενδιαφέρον και στο να είναι κανείς υποψήφιος παρεμβάλεται ένα δεδομένο: η Συγκρότηση Δημοτικού Συνδυασμού. Η Συγκρότηση δε ενός Συνδυασμού απο την κοινωνική βάση είναι δύσκολη υπόθεση σε μια εποχή που υπάρχει πλήρης αποχή στην τοπική κοινωνία. Από αύριο θα το προσπαθήσουμε αλλά αυτό μπορεί να γίνει εφικτό και μπορεί όχι.
Αν δεν γίνει εφικτό, φυσικό είναι να μην είμαι υποψήφιος και θέλω να δηλώσω ότι στην περίπτωση αυτή κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η όποια Δημοτική μου Δραστηριότητα κι αυτό σημαίνει, όπως γίνεται κατανοητό, ότι η σημερινή μου παρουσία σηματοδοτεί και την τελευταία Δημόσια τοποθέτηση της ζωής μου.
Αν όμως υπάρξει η σχετική ανταπόκριση τότε όχι μόνο θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος αλλά θα δώσουμε παλιοί και νέοι σκληρή μάχη με πείσμα, με πάθος και αγωνιστικότητα άλλων εποχών για μια Διαφορετική πορεία με σύνθημα ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ:
– Συμμετέχουμε: Παλιοί και Νέοι για μια Διαφορετική Δημοτική πορεία.
– Συμμετέχουμε: Παλιοί και Νέοι για να συμβάλλουμε στην ανόρθωση της πατρίδας μας μέσα από ένα ισχυρό Δήμο.
– Συμμετέχουμε: Παλιοί και Νέοι για να γίνει ο Δήμος μας μία Σύγχρονη Πολιτεία.
– Συμμετέχουμε: Παλιοί και Νέοι για να κτυπηθούν κατακέφαλα και στη ρίζα τους τα φαινόμενα του ρουσφετιού, της διαφθοράς όπου υπάρχει και γενικότερα του κοινωνικού εκφυλισμού.
– Συμμετέχουμε: Παλιοί και Νέοι για Διαφορετική Δημοτική Εξουσία. Θεσμική, Δημοκρατική, Δημιουργική, Συμμετοχική.
– Συμμετέχουμε: Παλιοί και Νέοι για να δοθεί αποτελεσματική μάχη για μια νικηφόρα λαϊκή πλειοψηφία στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή